De behandeling

Vroege diagnose van een akoestisch neurinoom biedt de beste kansen voor succesvolle behandeling met weinig problemen. Neurochirurgen en neurologen zullen elk individu informeren over de beste behandeling voor hem/haar persoonlijk op basis van zijn fysisch onderzoek en speciale tests. De behandeling zal afhangen van de omvang van de tumoren, hoe snel ze groeien, het gehoorverlies in elk oor afzonderlijk en, zeer belangrijk, de psychologische en sociale behoeften van de patiënt.

Twee types scan kunnen daarvoor worden gebruikt:

CT-scan

CaT-scan

CaT-scan (wordt ook wel ‘CT-scan’ genoemd): het hoofd wordt in een grote koepel geplaatst en ondergaat x-stralen vanuit verschillende hoeken.

 

 

 

MRIright

MRI-scan

MRIscan: bouwt een beeld op door middel van magnetische vibraties. De patiënt wordt, doorgaans vastgezet door middel van een hoofd-/nekkraag, door een zogenaamde tunnel geleidt en moet zo stil mogelijk blijven liggen. Het geluid van de MRI is erg storend, maar de resultaten zijn veel gedetailleerder dan bij een CaT-scan.

 

 

Beide scans zijn veilig; ze veroorzaken geen pijn en vereisen geen verdoving, maar vergen daarentegen wél vaak een hele voor- of namiddag. Ook wordt er – tijdens het onderzoek- contrastvloeistof in de aderen gespoten, waardoor vaten nóg duidelijker kunnen worden weergegeven.

Deze scans worden ook gebruikt om hersen- en spinale tumoren te detecteren. Gewoonlijk is gedetailleerd gehooronderzoek nodig alvorens men een scan test ondergaat. Deze testen meten de signalen die het oor verlaten (BAEP) via de gehoorzenuw naar het verlengde van de gehoorbeentjes en de bekwaamheid om zachte geluiden te horen op verschillende toonhoogte.

Ook gaat het soms om  kleine tumoren die geen last veroorzaken. Dan is het vaak beter gewoon af te wachten en een chirurgische ingreep uit te stellen tot die echt nodig wordt. Als de tumor snel groeit, of de symptomen echt hinderen bij de dagelijkse bezigheden moet er echter wel ingegrepen worden. Bij elke ingreep is er steeds weer gevaar dat men bij het verwijderen van de tumor schade veroorzaakt aan de gelaatszenuw. Het kan ook dat een tumor die op de scan klein en gemakkelijk te verwijderen lijkt, in werkelijkheid groter is dan men vermoedde en dus moeilijk te verwijderen is, of dat hij in de gehoorzenuw is doorgedrongen en niet kan verwijderd worden zonder deze te beschadigen. Soms is gedeeltelijk verwijderen de beste optie gezien dit de druk op de zenuw kan verminderen zonder verdere schade te veroorzaken. Toch geven de meeste ingrepen goede resultaten. Niet ingrijpen kan trouwens tot nog grotere problemen leiden. Er is geen pasklare oplossing voorhanden en de behandelende arts moet bij elke klacht eventuele resultaten en risico’s samen met de patiënt zorgvuldig overwegen.

Een andere optie is de tumor te verschrompelen met x-stralen. De mogelijkheid van andere behandelingen zoals bv. Laser stralen geven steeds betere resultaten en worden steeds vaker toegepast.